Kreativitet er en forudsætning for innovation, og innovation er en forudsætning for, at vi også i fremtiden klarer os godt på det globale marked. Hvadenten det gælder klimaforandringer, olieudslip, eller din egen virksomheds fremtid, er kreativitet en forudsætning for at vi kan løse de udfordringer vi står over for.

En norsk forsker ved navn Øyvind L. Martinsen fra ‘Handelshøyskolen BI’ i Norge har forsket i, hvad det er, der kendetegner kreative personer. “Kreativitet er slet ikke noget mystisk. Det handler om at skabe nye og nyttige tanker, ideer og produkter. ‘Nyttig’ skal forstås i bred forstand, og det kan være nyttigt enten nu eller i fremtiden,” siger han i artiklen “How to make creativity flourish” publiceret på deres hjemmeside.

Han mener at det er vigtigt for virksomhederne at have fokus på en persons kreative evner, når de ansætter nye medarbejdere. Ligeledes er det vigtigt, at man på virksomheden sørger for, at der hersker et kreativt miljø, som gør, at kreativiteten får lov at udfolde sig, og blive til gavn for virksomheden.

Øyvind L. Martinsen har udarbejdet en liste over, hvad han mener er et godt kreativt arbejdsmiljø i en virksomhed, og uanset om man er ansat eller arbejder som selvstændig, kan man godt bruge nogle af rådene for at sikre sig, at der er god grobund for idéudvikling. Jeg har uddybet hans gode råd med mine egne kommentarer.

1. Dine arbejdsopgaver skal opleves som udfordrende
Der er ikke noget som sætter den kreative tænkning på stand by, som når man keder sig med rutinepræget arbejde. Men vi skal jo alle sammen have rugbrød på bordet, så det har vi vel alle indimellem. Selv er jeg begyndt at give mig selv nogle kreative frikvarterer, for ikke at gå ned på energi, hvis den står for meget på rugbrød. Eller sørge for at lave en eller anden kreativ ting om aftenen.

2. Samarbejde med andre skal opleves som positiv
Det lyder jo som en selvfølge, men det er det desværre bare ikke altid. Vi kan jo ikke altid styre, hvordan andre mennesker opfører sig over for os, men vi kan selv være med til at vende en eventuel dårlig stemning ved ikke at gå med på den andens negative følelser.
En klassiker, der omhandler dette emne er Byron Katies “Elsk det som er“. Jeg kan kun finde den engelske titel på saxo, men den kan fås på dansk på biblioteket.

3. Støt kreativitet i praksis
Det gælder både for ledelsen i virksomheden, men også for dig selv. Giv dig selv tid og rum til at tænke ud af boksen. Vend tingene engang mere.

4. Hav gode relationer til beslutningstagere
Er du ansat, er det vigtigt at have tillid til den nærmeste leder, er du selvstændig er det vigtigt at have gode relationer til folk i dit netværk, som kan hjælpe dig med at føre idéerne ud i livet. Det kan være investorer, beslutningstagere i det offentlige, der vil støtte op om projektet, beslutningstagere i andre virksomheder, der vil være interesserede i at bruge dit produkt, eller folk med specialviden indenfor områder, du har brug for hjælp til, for at kunne føre dit projekt ud i livet.
Jeg kan anbefale at læse “Vejen til magten er feminin” af Susanne Hoeck

5. Intellektuel stimulering og variation
Sørg for at lære nyt, at dele din viden med andre. Hold dig fagligt orienteret. Sørg for at nogle af dine opgaver udfordrer dit intellekt. Sørg for at dine arbejdsopgaver ikke ligner hinanden dag ud og dag ind.

6. Vær fleksibel og risikovillig
Hvis du holder fast i at alting skal foregå som vi altid har gjort det, er der ikke store chancher for at du eller dine kolleger eller samarbejdspartnere sprudler over af kreativ energi. Gør tingene på nye måder, prøv noget nyt. Sørg for at få fleksibilitet i dit liv, så dit liv bliver mere helstøbt.

Så vil jeg bare sige til alle med en eller anden kreativ åre: Hold fanen højt på din kreativitet!

Kommentarer
  1. Rigtig godt indlæg. Jeg kan kun være enig, kreativitet er noget vi alle skal arbejde på at blive bedre til. Om du så ikke er den mest kreative af personlighed.

    Hjernen elsker at være kreativ. Vi husker alle da vi var børn og kunne forestille os alt muligt underligt. Det var pisse fedt dengang.

    Men nu hvor man er voksen skal tingene foregå på en bestemt måde, alt har en måde det skal gøres eller siges. Ærgerligt.

    Tak for et godt indlæg. Det er et jeg vil have i baghovedet.

    Mvh. Frederik Grønholdt Petersen

  2. evagottrup siger:

    Ja, man skal holde fast i sit indre barn.

  3. heklahekla siger:

    JA og faktisk er det mest overraskende at kreative mennesker har brug for tryghed på arbejdspladsen…at være trygge i ansættelsen, have frihed til at dumme sig, sige dumme ting.
    Frihed til at fejle er ALFA OMEGA for at virksomhederne kan holde på deres kreative medarbejdere.

  4. neodias siger:

    Inspirerende indlæg

Skriv en kommentar